D’ale Sabinei

De la primul ei țipăt, mi-am propus să nu uit nimic, să păstrez în memorie frumusețea fiecărei clipe pe care aveam să o petrecem împreună.

Am făcut fotografii care să mă ajute să-mi amintesc, dar am realizat că nu e suficient. Și-atunci am hotărît să scriu, poate, într-o zi, îi va face plăcere să se descopere și astfel...

Mă cheamă Ștefana, dar mama mă strigă Sabina!”

duminică, 15 ianuarie 2012

În tihnă şi nesiliţi de nimeni...

   Totul a pornit de la sprîncenele mele. Să mă explic. Domnul Mircea Albulescu nu e un competitor de temut, dacă îmi pun eu în cap să nu le îngrădesc creşterea şi dezvoltarea.
Într-o vreme, pe cînd părul dăştept părăsea capu-mi prost, trăgeam speranţă că-mi voi pieptăna sprîncenele peste chelie, de va fi să fie. Pe Romeo l-a mînat un prieten comun să vadă minunea şi aşa ne-am cunoscut. În septembrie vor fi 20 de ani
de-atunci. Vai! Acum realizez că n-am avut niciodată, în toţi aceşti ani, sprîncene pensate frumos, aşa, cum văd în reviste. Dimpotrivă. Răscolesc poze vechi şi-mi fac cruce cu ambele mîini şi cu limba pe cerul gurii, fericită că n-am fugărit lumea din jurul meu cu monstruozităţile pensate hidos ce-mi stăteau strajă la ochi.
   Un an da, altul ba, un an da, trei ba, ne împăcam de Crăciun, ne "despăcam" de Sf. Valentin. Că noi nu făceam nimic, de nu era vreo dată de marcat cu roşu'n calendar! Şi-am ţinut-o aşa suficient cît să pot să trimit pe oricine s-ar fi încumetat să-mi spună că noi vom forma vreodată o familie, direct la casa de nebuni. De-ăia periculoşi! Dar nu ştiu cum se făcea sau ce mă mîna să-l caut de fiecare dată cînd ajungeam înapoi în oraşul natal. La fel, nu ştiu cum se făcea şi ce-l mîna să nu refuze niciodată să povestească cu "vocea blondă" de la telefon. Şi mereu, după ce descărcam bateriile mobilelor, ne întîlneam la un vin şi-un pahar de vorbă. Nu mergeam singură, eram acompaniată de fluturii din stomac. Mulţi, agitaţi şi fericiţi!
   Cînd am plecat în străinătate, să lucrez, m-am dus cu gîndul că diploma de facultate nu-mi ţine de zestre. Nu aveam planuri de măritiş la orizont, dar voiam să fiu pregătită, doar nu era să mă ceară, iar eu să zic pas?! La vremea aceea, nu-mi trecea prin niciun ungher al minţii gîndul de-a fi profesor. Piei, drace! Nu ştiam eu multe, dar bănuiam că n-o să practic niciodată meseria asta decît de drag, altfel n-avea rost. Timpul mi-a demonstrat c-am bănuit bine. Cît mi-a fost drag, am stat, cînd m-a lovit lehamitea, am plecat.
   Puţin după Crăciun, l-am aşteptat la aeroport. Atunci am înţeles pe deplin ce-nsemna să-ţi bată inima să-ţi spargă pieptul. Nu văzusem Big Ben-ul, dar aveam convingerea că-l puteam răpune în luptă dreaptă. Venea să mă vadă, pe meleaguri străine. Acum, n-ar fi mare brînză, pe-atunci era de umblat după viză! O dimineaţă de-acolo mi-a rămas în amintire. Eram încă în anul 2000, pe axa timpului,  şi ştiu c-am văzut un inel, am auzit o întrebare şi-am simţit o privire caldă. Şi mai ştiu ce pijama aveam. Că eu mi-am primit inelul de logodnă în pijama. Şi-am zis da în pijama. Abia apoi m-am dus să mă spăl pe dinţi şi să ţopăi şi să mă uit, cu drag!, la sprîncenele mele -tot urîte- ce se zbîrleau în oglindă.
   După ce ne-am dezmeticit de tot şi umorul a dat buzna peste noi, Romeo mi-a spus povestea inelului meu de logodnă. Se făcea că avea o mătuşă căreia îi plăcea să-şi transforme degetele în suporturi permanente pentru aceste cerculeţe preţioase. Ştia istoria fiecăruia în parte şi-o împărtăşea oricui era dispus s-o audă. Astfel, cînd l-a mînat dragostea, iar inele de logodnă nu se găseau în spaţiul virtual, dragul meu drag a apelat la  cunoscătoarea de mai sus. A aflat preţuri care se învîrteau în jurul sutelor de mărci -pe-atunci se purtau mărcile- şi locuri unde se puteau găsi cerculeţele cu pricina. După ce şi-a prezentat  tot magazinul ambulant, mai mult din politeţe, cred eu, l-a întrebat şi ea, care-i motivul curiozităţii lui. Romeo i-a spus că are planuri mari cu mine. "Ah, păi găseşti inele cu 10, 20 de mărci la x-ulescu!" Hehhehe! N-a ştiut sărăcuţa, nici n-a aflat vreodată, ce-a stîrnit în sufletul nepotului său. Şi astăzi mă străduiesc să-l conving că era vorba de cît meritam eu, în ochii ei, nu de cît şi-ar fi permis el! :))
   Pe principiul "graba strică treaba", ne-am dat vreo 3 ani de gîndire după ce ne-am cerut şi ne-am acceptat. Doar nu era să facem vreo necugetată pe care s-o regretăm. Abia cînd am văzut că nu-i chip, deşi ne străduiam amîndoi, să scăpăm unul de celălalt şi să ne vedem separat de drum, ne-am luat de mînuţă şi ne-am dus să achiziţionăm verighetele. Ah! La prima dată a nunţii pe care am fixat-o aşa, la plezneală, maică-mea a spus că-i "plecată din localitate". Recunosc, am vrut doar să văd dacă nu i s-a mai muiat, între timp, vehemenţa-i anti-romesciană, istorie veche, de pe vremea cînd puştanul flegmatic de clasa a IX-a a anunţat-o că, indiferent de părerea ei, el mă va lua de nevastă! :) Mă tot împiedic de amintiri haioase şi ajung de la paranteze la acolade. Vorbeam de verighete! Le văzusem eu la o bijuterie din Cluj şi ne-am dus după ele. Dar domnii erau în concediu, iar noi eram pe fugă. Prin urmare, am cedat la primul zîmbet timid al unei verighete simple, din vitrina unui alt magazin. Iar mama mea dragă a depus armele înainte să intrăm în biserică, cînd ne-a dat binecuvîntarea ei sinceră.
   Sabina m-a interogat, mai demult, cu privire la unica bijuterie pe care-o vedea mereu pe inelarul meu. I-am spus cum se numeşte şi ce hram poartă. I-am arătat că are, în interior, gravat numele tăticului ei. Dacă nu aş fi întrebat-o azi, dacă ştie ce-i aia verighetă, aş fi uitat de întrebarea ei de atunci. Dar azi mi-a amintit, fiindcă mi-a spus că verigheta este "inelul ăla pe care-i scris numele soţului tău, în caz că-l uiţi!"
   Acum, n-am niciun regret. Aş proceda din nou, la fel, fără să clipesc. Şi-mi dau seama de asta de fiecare dată cînd pleacă la drum şi mie-mi vine greu să-mi găsesc mîinile...
Totul a pornit de la sprîncenele mele!
   

9 comentarii:

DOAR NOI spunea...

Minunat! Fericire.. bucurii si minuni!

vavaly spunea...

O poveste pe zi cu Sorana, asa am sa te consemnez in vizitele mele blogaresco - mamicesti. O istorie foarte frumoasa a unor timpuri de inceput. ma conving tot mai mult ca vremea perlelor la copii incepe cu adevarat dupa 4 ani, cand incep sa judece cu capusorul lor lumea inconjuratoare.

Sorana spunea...

Claudia, eşti drăguţă, ca de obicei! Ai văzut că a durat ceva, da? ;))
Mulţumesc!

Sorana spunea...

Vavaly, ce-mi place prezenţa ta! Să ştii că eu regret nespus că am pierdut multe "cugetări" de-ale Sabinei, fie pentru că nu i-am dat atenţie, cufundată-n altceva, fie pentru că nu le-am consemnat şi s-au dus... Poate voi mai apăsa anumite butoane, fără să-mi propun asta, şi vor reveni pe circuitul memoriei active. Deocamdată profit că pot, am timp şi chef să nu las nimic uitării. Sper să dureze cît mai mult. Mulţumesc şi te pupific!

DOAR NOI spunea...

A durat ceva... dar cu folos... :)

Mie imi este destul de teama... sa mai cred ca imi voi gasi sufletul pereche, care sa ma completeze si sa-mi implineasca visul de a fi mama. :)

Insa, numai Dmnezeu stie ce are in planul vietii pentru mine.... :)

Korinne Von Palm spunea...

Daca ajungeai pana la momentul nasterii tale, erai o Tristrama Shandy a blogurilor. Dar progresezi! (intreab-o pe Sabina ce inseamna cuvantul) :)

Sorana spunea...

Claudia, mi-ai adus în minte nişte versuri scrise de Ana Blandiana:
Niciun răspuns nu se naşte
Decît cînd nimeni nu mai are
Nevoie de el
Si întrebarea care-l aştepta
A murit.
Poezia se numeşte Contratimp.
Cam aşa mi-am primit şi eu bucuriile, pe cînd nu le mai aşteptam şi nu mai credeam că am nevoie de ele. Pe cînd mă complăceam în cîte-o situaţie pe care cu puţin timp înainte o detestasem, hop şi tanti cu veşti bune. Să nu crezi că nu m-am dus la întîlniri aranjată şi cu inima pîlpîind de emoşie că poate, poate... Mi-am primit inelul de logodnă în pijama şi cu ochii încă tînjind după somn. Despre sarcinile pe care le-am aşteptat şi le-am dorit am mai scris, au venit cînd nu le-am mai chemat... O fi şi-n cazul tău la fel, cine ştie?! Oricum, cred că sînt multe persoane care te invidiază pentru cîte ai reuşit tu să faci, iar eu sînt convinsă că încă n-ai dat tot!

Sorana spunea...

Korinne, de ar fi fost să coincidă datele noastre de naştere, poate puteam ajunge şi-acolo, cu atît mai mult cu cît asistentele au vrut să mă cadorisească altor părinţi :)) Aş fi avut ce povesti, puteam presupune că... lol, mai bine nu!
Îmi pare cu regret :) dar Sabina nu ştie ce înseamnă "a progresa" şi, deşi-am sperat, n-a auzit nici de Tristram Shandy, iar numele de Laurence i se pare comic :))))
Dar, vorba lui Romeo, o păstrăm şi-aşa :)))

Anonim spunea...

Asta e o poveste de dragoste in toata regula. Mi-a placut sa o citesc, astept cu nerabdare sa descopar, in blogul asta,resorturile minunatei fiinte care esti. De luni sunt in concediu, asa ca o sa am mult mai mult timp....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...