D’ale Sabinei

De la primul ei țipăt, mi-am propus să nu uit nimic, să păstrez în memorie frumusețea fiecărei clipe pe care aveam să o petrecem împreună.

Am făcut fotografii care să mă ajute să-mi amintesc, dar am realizat că nu e suficient. Și-atunci am hotărît să scriu, poate, într-o zi, îi va face plăcere să se descopere și astfel...

Mă cheamă Ștefana, dar mama mă strigă Sabina!”

marți, 15 martie 2011

Slalom :)

   Recunosc, nu țin pasul cu ea. Recunosc, memoria nu mă mai ajută ca odinioară. Recunosc, am uitat, rătăcit, multe amintiri frumoase. Unele mai ies la suprafață la anumiți stimuli externi. :)

***Despre Eftimie Murgu.

   În drumul nostru per pedes către piața cu porumbei, lăsăm în dreapta o statuie. Nu i-am acordat atenție, dacă n-a strigat după mine. Dar, într-o zi, Sabina mă strînge de mînă și mă oprește în mijlocul trotuarului:
- Uite-l pe Eftimie Murgu! Și-mi arată, cu un gest larg, o statuie neagră, în spațiu deschis, în dreapta noastră.
- Ha!?!?!? M-a luat total pe nepregătite, deci nu pot decît să casc doi ochi de văcuță și să caut în minte toate informațiile posibile despre cel mai sus menționat. Hmmmm... Numele nu-mi era total necunoscut, dar nici nu puteam să-l asociez cu vreo artă anume în secunda respectivă. Deci, apelez la...
- Auzi, dar cine a fost Eftimie Murgu ăsta? îmi iscodesc fetița cu o mutră neștiutoare, n-a trebuit să mă forțez prea tare, fie vorba între noi și spre rușinea veșnică a culturii mele lipsă.
- A scris ceva cărți! Vine prompt răspunsul dragei mele dragi. N-o contrazic, că n-am cu ce. Mă întreb de unde o fi avînd informațiile, dar nu-mi vine niciun gînd în ajutor. Între timp, ea-i dă înainte:
- Da, o morit săracul! Acum e schelet. Și bunica bătrînă e schelet. (Da, a aflat că străbunica ei a morit și ea).
Eu mi-am propus să țin minte să apelez la Google. Și aici e ce-am descoperit:   http://ro.wikipedia.org/wiki/Eftimie_Murgu
N-a fost el scriitor, am răsuflat ușurată, dar a tipărit cîteva lucrări. Încă n-a vrut să-și desconspire sursa de informații, dar o să mai dezbatem subiectul, dacă tot mi-am făcut temele, la următoarea plimbare.

***Cînd știe dreapta ce face stînga și invers îmi dau seama că iubita mea a crescut. :)
Primele zile de primăvară au adus cu ele dorul de ducă. Oriunde. Dar stăm, că așa-i filmul. Momentan. Ne mulțumim cu plimbările în 3. Nu-s de lepădat nici alea.
Romeo îmi face subtil cu ochiul și-o întreabă:
- Pe ce parte-i clădirea aia?
- Pe stînga! Vine răspunsul prompt și corect.
- Nu-i pe dreapta?
- Aia-i pe dreapta! Și arată cu degetul în dreapta.
Ne-am mai chinuit s-o încurcăm un timp, așa, de distracție, și normal că eram mîndri ca doi păuni, dacă nu mai mulți, că nu reușeam. Apoi, mă trezesc deșteaptă, da, tot eu, și întreb cu înfumurată convingere că n-o să-mi poată răspunde:
- Dar tu cum știi care-i stînga și care-i dreapta?
- Am și eu creier!!! Ce-ai crezut, că am doar gură și picioare!?

Na! Dacă mi-am căutat-o... :):):) Că nu mă-nvăț minte!

***
   Mereu am ceva să-mi reproșez. Ca mamă. ( Nu vorbesc aici de celelalte mii de reproșuri pe care mi le aduc zilnic). Că mă enervez prea repede, că-i cer prea multe, că nu-i ofer suficient timp, etc. Ce nu-mi reproșez e că încerc, mereu, să mă perfecționez. Într-una din încercările astea ale mele, am pus mîna pe o cărticică mică, ce parcă m-a strigat de pe-un raft al librăriei Cărturești. ”Mami! Tati! Joacă-te cu mine!”. Recunosc, aflasem de existența ei din unica revistă pe care o mai citesc, Tango. Și mai e și scrisă de-o sătmăreancă de-a mea, Mirela Retegan, deci nici n-am clipit cînd am pus-o în coș.
Abia am așteptat să ajung acasă și să-mi anunț copila de mărețul nostru cadou. Vine și ea de la grădi, eu nici n-am răbdare să se dezbrace, că-i spun că avem o cărticică nouă, plină de jocuri. Sînt eu mai entuziasmată decît ea! Îmi aruncă, din mersul spre baie, unde se spală pe mîini: ”N-am chef, vreau să mă uit la desene!”
Ezit un moment, derutată, apoi reușesc să fac conexiunile potrivite. Dar nu-i în germană! Strig din ușă, unde mă lăsase. (Într-o vreme, am insistat cu jocuri, desene, ce-am mai avut în germană, ca să compensez lipsa unei conversații  în limba respectivă acasă, conversații de care știam că au parte mulți dintre colegii ei de la grădi, dar cînd am văzut că nu-i place și pace am hotărît să renunț, pînă cînd o să mă lovească tactul direct în moalele capului).
Nu cred că m-a crezut, căci s-a îndreptat hotărîtă spre tatăl ei, ajutor de nădejde în lupta pentru televizor! Eu mă bosumflu, că de, am și eu 5 ani, printre alte cîteva zeci, nu-i așa!?
Apoi, îmi vine mintea cea de pe urmă, o „ignor” și încep să citesc cu voce tare din cărticică și să mă joc ”tiribam, tiribum” cu un copil imaginar.  Doar nu era s-o las să-mi strice pornirea de „mama anului” pe care o mai am și eu, la momentul bilanțului. Sabina a fost, pare-se, atentă la mine și s-a și prezentat cu fața ei ”de prăjitură” să-mi spună că și-a schimbat părerea și vrea să ne jucăm. Și le-am luat la rînd. Îmi arăta o poză. „Ăsta!” „Ăla se joacă în mașină, să-mi amintești cînd mergem la Satu Mare.” „Ăăăă, bine, atunci....ăsta!” Răspundem aiurea. Ne place!!! Rîdem. Se prinde repede. Se bosumflă cînd pierde. O încerc, deși știu răspunsul: „Ai greșit de 3 ori, trebuie să primești o pedeapsă.” A trebuit, recunosc, să fiu extrem de șireată s-o încurc. Iar mă împăunez, dar am cu ce! :) Nu-i convine decît cînd trebuie să mă pedepsească și ea pe mine. Mă pune la colț. Hmmmmm...
   De trei zile-ncoace, vine de la grădi, se spală pe mîini și mă interoghează: „Ne jucăm din cărticică!?” Mă amuz pe seama ei și mă fac că nu mai țin minte despre ce cărticică e vorba. Mi-o aduce, ca un cățel ascultător, de oriunde am lăsat-o cu o seară în urmă. Iar eu nu mai am altceva mai bun de făcut, decît să-mi savurez porția de Sabina. Face bine la sănătate.

Copilei mele, cu dragoste!

   ”Un copil îți ia tot ce ai avut și îți dă, în schimb, tot ce n-ai avut vreodată.”- Simona Catrina.
Pare atît de simplu de exprimat în cuvinte.

Da, Sabina, m-ai luat cu totul, de cînd mi-ai aruncat prima privire albastră-gri-verzuie, parcă prea limpede și clară pentru un nou-născut. De atunci îți aparțin, toată cîtă sînt, deși nu întotdeauna așa pare. Pentru că-mi iau din timpul nostru, și-l fac timpul meu. Pentru că am nevoie de doza mea de egoism. Dar tu știi că nimic, niciodată nu va mai fi de importanța ta. Trebuie să știi. Iar eu pot doar să sper că, de va fi să nu mă crezi pe cuvînt, voi avea suficientă minte, încît să fac mai mult, pentru a-ți demonstra prin fapte.

Tu îmi dai fericirea pură, irațională. Îmi dai zîmbete și îmbrățișări rupte din tot ce-i sfînt. Îmi dai împlinire și sens. Îmi dai ziua de azi mai frumoasă decît cea de ieri. Îmi dai iertare, cum nu mi-o mai dă nimeni. Îmi dai obrajii să ți-i pup. Îmi dai atingeri fine, care-mi mîngîie sufletul deodată cu fața. Îmi dai încrederea ta în mine. Îmi dai licărul din priviri cînd mă vezi mîndră de tine. (Sînt în permanență mîndră de tine!). Îmi dai cuvinte care mă ridică sau coboară. Îmi dai bucurii vecine cu Dumnezeu și spaime vecine cu Iadul. Și n-aș renunța la nimic din tot ce-mi dai, ca să-mi iei mai puțin. Nu, e echitabil așa.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...